<< Chapter < Page Chapter >> Page >
Introduktion til og diskussion af opmærkning med HTML og XML

Lidt om hjemmesider og opmærkning

Vi har alle adskillige gange besøgt en hjemmeside i vores jagt på informationer når vi søger oplysninger om personer, produkter eller ord og begreber som vi ikke forstår. Vi er så vant til at bevæge os i cyberspace og til at besøge hjemmesider, at vi ikke opfatter det som anvendt teknologi, ikke tænker over hvad der gemmer sig bag en hjemmeside og hvordan den er bygget op. Men vi har nogle ganske præcise forventninger til en hjemmeside: den skal indeholde de informationer vi søger, og de skal være let tilgængelige. Derfor er vi heller ikke sene til at fælde dom over en hjemmeside hvis vi bliver skuffede: ”Den er kedelig, den gider jeg ikke besøger igen!”, ”Den indeholder ikke de oplysninger jeg søger!”, ”Den er svær at bruge!”.

En hjemmeside er et udstillingsvindue, det sted hvor en leverandør præsenterer sine produkter for sine kunder, og stedet hvor man gerne skulle få nye kunder. Det er derfor vigtigt at en hjemmeside på en og samme tid er smart, indbydende, let at bruge og informativ. Det stiller store krav til design , til opbygning og indretning af hjemmesiden. De centrale informationer skal placeres det rigtige sted på siden – eller siderne – og det skal være nemt at bevæge sig rundt og komme fra et sted til et andet på en hjemmeside. Og det hele skal samtidig være overskueligt, ligesom der skal være en naturlig sammenhæng mellem informationer som præsenteres samme sted.

Når man leder efter en hjemmeside, bruger man en browser En af de mest anvendte browsere er Interne Explorer fra Microsoft , et program som kan finde og fortolke indholdet på en hjemmeside. Det sprog man anvender når man bygger sin hjemmeside, skal derfor helst være et sprog der ikke er afhængigt af at bruger anvender en bestemt type computer eller en bestemt browser. Lige netop sådan et sprog er HTML, en forkortelse der dækker over HyperText Markup Language.

At en hjemmeside er HyperText vil sige, at det er tekst som ikke er bundet til papir, ikke er bundet af en lineær præsentation og læsning fra venstre mod højre. Man kan derimod bevæge sig frit i teksten, udnytte links og henvisninger og springe fra et sted i teksten til et andet ved at klikke på et ord, en illustration eller på en adresse til en anden hjemmeside.

Om opmærkning og opmærkningssprog

At HTML er et Markup Language vil sige at det er et sprog som man bruger til at forsyne en tekst med markører. Vi siger også at HTML er et opmærkningssprog .

Helt konkret og bogstaveligt går opmærkning derfor ud på at indsætte markører (eng. tags ) i en tekst. Bruger vi HTML som opmærkningssprog, kan vi slå mængden af mulige markører og deres betydning op i en særlig HTML-ordbog.

Opmærkning svarer på mange måder til vores brug af et tekstbehandlingssystem når vi ønsker at fremhæve og udskille vigtige dele i en tekst som for eksempel i:

Eric T. RayLearning XML O’Reilly 2003

Vi bruger som noget helt naturligt forskellige indbyggede funktioner i det aktuelle tekstbehandlingssystem i vores opmærkning, det kan være fed skrift eller italic og vi kan ændre på størrelsen af bogstaverne. Men mange gange bruger vi også eksplicitte markører, som for eksempel i:

Get Jobilize Job Search Mobile App in your pocket Now!

Get it on Google Play Download on the App Store Now




Source:  OpenStax, Xml og xslt - en introduktion. OpenStax CNX. Mar 03, 2009 Download for free at http://cnx.org/content/col10642/1.2
Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google Inc.

Notification Switch

Would you like to follow the 'Xml og xslt - en introduktion' conversation and receive update notifications?

Ask