<< Chapter < Page Chapter >> Page >
Els Entorns Personals d’Aprenentatge (PLE) suposen un punt d’inflexió en la discussió i pràctiques referides a l’aprenentatge amb TIC, que posa en evidència la urgència d’un canvi de direcció en gairebé tots els aspectes relacionats amb l’educació i l’aprenentatge: rols de docents i discents, organització dels centres d'educació formal, reconeixement de l'educació no formal i informal, itineraris, metodologies i, fins i tot, les finalitats mateixes de l’educació. Així, els PLE están estretament vinculats a la innovació educativa, entesa com la realització de canvis que busquen una millora profunda i qualitativa dels processos d’aprenentatge.

Introducció

Els Entorns Personals d’Aprenentatge o PLE (de l’anglès Personal Learning Environment ) es defineixen com el conjunt d'eines, fonts d'informació, connexions i activitats que cada persona utilitza de forma assídua per aprendre (Adell i Castañeda, 2010).

A partir d’aquesta definició, és obvi que els PLE han existit sempre. La novetat i l’auge recent que està tenint aquest concepte prové del fet que la irrupció de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), en especial Internet i les eines web 2.0, aporten una gran quantitat d’informació i recursos per incrementar extraordinàriament l’abast i el potencial dels PLE.

En particular, les TIC ofereixen immenses possibilitats per ampliar i enriquir un dels components fonamentals de tot PLE: les connexions que una persona estableix amb altres persones i grups de i amb els quals aprèn .

Innovació educativa

No hem d’entendre la innovació com la mera introducció de novetats en la pràctica educativa, sinó com la realització de canvis, de forma conscient i directa, amb l'objectiu de millorar aquesta pràctica . Per tant, innovació no és només quelcom nou, sinó quelcom que millora la realitat en algun sentit, d’una manera qualitativa i significativa (Sancho i Hernández, 1993; Blanco i Messina, 2010).

Podem considerar, doncs, la innovació educativa com la introducció de canvis en les activitats d’ensenyament-aprenentatge que permetin que el procés educatiu i els seus resultats donin, a cada moment, una resposta òptima als reptes presents i futurs, de la societat del coneixement .

Ple i innovació educativa

Com assenyalen Castañeda y Adell (2013), els PLE suposen un punt d’inflexió en la discussió i pràctiques referides a l’aprenentatge amb TIC, que posa en evidència la urgència d’un canvi de direcció en gairebé tots els aspectes relacionats amb l’educació i l’aprenentatge. Això inclou rols de docents i discents, organització dels centres d'educació formal, reconeixement de l'educació no formal i informal, itineraris, metodologies i, fins i tot, les finalitats mateixes de l’educació.

Els PLE són incomptables amb visions de l'educació i el coneixement instructivistes i transmissives , basades en la prescripció prèvia de tot el coneixement que mereix ésser sabut, en la segmentació dels sabers i les capacitats, en la transmissió de continguts i en el control constant i minuciós de qui aprèn.

Get Jobilize Job Search Mobile App in your pocket Now!

Get it on Google Play Download on the App Store Now




Source:  OpenStax, Entorns personals d'aprenentatge (ple). OpenStax CNX. Nov 11, 2014 Download for free at http://legacy.cnx.org/content/col11720/1.1
Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google Inc.

Notification Switch

Would you like to follow the 'Entorns personals d'aprenentatge (ple)' conversation and receive update notifications?

Ask